Psykolog & psykoterapeut Kim Bonnesen

Kärkevagge, Nord-Sverige

Memento mori - husk at du skal dø

“It’s not dark yet, but it’s getting there”

Bevidstheden om, at alt er forgængeligt, at intet varer ved og at dette øjeblik om lidt er forbi, kan fungere som en eksistentiel og spirituel opvågnen for os. Bevidstheden om, at vi også selv skal dø og at det og dem, vi elsker og som har betydning for os, forandrer sig og ophører med at være, er en vigtig erkendelse, der kan bringe os tættere på det liv, der er lige nu.

Og tættere på, hvad vi vil med vores liv, mens vi har det.

Carpe diem - grib dagen

I morgen har du ikke længere dét, som du har i dag og det er derfor vigtigt, at give livet mening, alvor og dybde, mens tid er. Kan vi bruge det faktum, at alting forandrer sig til at engagere os i livet og i det, der sker rundt omkring os, bliver livet også mere meningsfuldt for os. Det giver et helt andet perspektiv på, hvad der er væsentligt og nødvendigt for os, hvad der dybest set har betydning for os og giver mening for os i vort liv – og hvad ikke.

Bevidstheden om, at alt netop ér foranderligt, i den grad også os selv og vores nærmeste, kan være en opvågning til det eksistentielle grundvilkår, at vi lever på lånt tid og at det er overordentligt vigtigt, hvad vi bruger vores tid og liv på. Vi kan spørge os selv, om det er således her, vi gerne vil leve?! Nu og fremover. Om vort liv eller dele af det skal lægges om eller forandres?!

Vi kan også spørge os selv, om vi værdsætter livet nok, som det er lige nu uden nødvendigvis at ønske at forandre det eller at det skulle være anderledes. Om vi sætter pris på det, vi har nu og som vi har haft, i stedet for at rette fokus mod, hvad vi ikke har og ikke har haft. 

Det er en velkendt erfaring, at mange netop lever deres liv mere intenst, netop pga. visheden om, at antallet af dage er sparsomme. Denne vished er ikke en intellektuel vished, men kommer ofte af vores egen konfrontation med, hvor sårbart og skrøbeligt livet er. Både vores eget og dem, vi elskers. Konfrontationen med døden og med forhold i livet, der forsvinder og dør for os, gør, at vi på en anden måde kan reflektere over vores liv og leve det mere i overensstemmelse med, at vores livstid er begrænset.

Eksistentiel øvelse

Med mindre omstændighederne gør, at vi automatisk konfronteres med, at livet slutter ved solnedgangen, er det bydende nødvendigt, at vi på anden vis forholder os hertil.

Denne øvelse af Irvin D. Yalom er en meget kraftfuld øvelse, som jeg selv både anbefaler til andre og selv vender tilbage til on and off:

“In my clinical practive I often suggest that patients draw a line on a sheet of paper and imagine that one end of the line represents their birth and the other end their death. I ask them to indicate where they are now situated on the line, and meditate on that for a few moments”. Irvin D. Yalom: Becoming Myself.

Eksistentiel sparring

Hvis du ønsker sparring på dit liv, er du velkommen til at kontakte mig her for en personlig samtale. Jeg har arbejdet med eksistentielle problemstillinger i mange år og tilbyder både enkeltstående samtaler, videokonsultation, mindre- og længerevarende forløb.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.