Psykolog Kim Bonnesen

Psykologsamtaler om at være midt i livet

Et voksenliv strækker sig over mange år og der er mange ting at se til undervejs i denne periode af livet, hvor vi for alvor formes som en voksen person. Det er helt naturligt i denne livsfase at opleve både op- og nedture og forskellige udfordringer og det er helt normalt, at man i løbet af ens voksne liv kan blive ramt af kriser og eksistentielle udfordringer.

Vi møder også livets grundvilkår, f.eks. at alting forandrer sig og at ingenting varer ved. Hvis vi ikke har oplevet det tæt på før, kan det også ske nu, at vi erfarer, at sygdom og død også er en del af livet.

Disse livskriser og livsudfordringer kan være nok så udfordrende, men gennem dem har vi også en unik mulighed for at lære os selv og livets dynamik bedre at kende.

Voksenlivets udfordringer

Sådan ca. i perioden fra 30-35 år og til begyndelsen af seniorlivets start er der såmænd nok at tage fat på og hvis man ikke før har mødt livets mere alvorligere sider, så er det som regel nu, at de begynder at indfinde sig.

De viser sig selvfølgelig meget forskelligt fra person til person og det vil fylde et helt A4-ark at kategorisere alle de udfordringer, som denne fase af livet kan føre med sig.

Mange udfordringer er knyttet til uddannelse, arbejde, par og familieliv, enten fordi man har det eller pga. fraværet heraf.

Nogle udfordringer er sundhedsrelaterede og eksistentielle og er knyttet til mentalt, psykisk og fysisk helbred. Enten hos en selv eller hos nogle, der står os nær. Nogle af dem handler om køn, identitet og meningen med livet.

Midtvejs(livs)krise

Mange voksne, der står midt i livet,  er stressede og familieliv, arbejdsliv, det sociale- og personlige liv lægger beslag på alle ens kræfter. Man gør alt for at følge med, være på og være som de andre, samtidig med at man vist nok også skal være sig selv. Og det har man så efterhånden måske gjort i en del år.

Andre voksne er ikke en del af det ’pulserende liv’ og oplever sig ’sat udenfor’, slås måske med mentale og psykologiske udfordringer, autoimmune sygdomme eller andet. Det kan også føre meget livs-stress med sig.

Mange voksne får en midtvejskrise knyttet til, at halvdelen af ens liv er gået og hvad så nu?! Nogle oplever, at de umiddelbart har ‘alt’, men oplever sig alligevel tynget af følelser og tanker. Nogle oplever, at livet blev en stor mundfuld, oplever sig måske udbrændte og fortabte ift., hvordan de nu skal gribe det hele an.

En større kontakt med livet?

Hvis man ikke allerede har gjort sig erfaringer dermed, så kan det nu begynde at snige sig ind på én, at det materielle, behovs- og jeg-orienterede liv, måske ikke rummer lykken. At det gode liv måske kun er en mulighed, dersom vi åbner op for en eller anden form for ikke-materialisme, åndelighed, spiritualitet, dybere eller højere tilknytning til livet eller hvad vi nu end skal kalde det.

Så længe vi kun anser lykke for at være noget, der er knyttet til, at jeg selv (og mine nærmeste) får det på lige den måde, jeg nu engang ønsker det eller har det bedst med, så har vi nok gjort regning uden vært. Vi er da hele tiden afhængig af bestemte faktorer for at være lykkelig, der dog som alt andet i livet forandrer sig og i øvrigt kommer og går.

Måske er lykken kun mulig, når vi også får en indsigt i, hvordan livet og vores eget sind fungerer og igen genfinder den barnlige glæde over i det daglige blot at være til, uagtet at livet også kan være udfordrende og svært.

Det vigtigste spørgsmål i livet

På et eller andet tidspunkt er vi nødt til at stille os selv spørgsmålet:

“Hvad vil jeg egentlig med mit liv?”

Når vi når midt i livet, har vi forsøgt at svare på spørgsmålet, så godt vi nu kunne og nogen gange uden at være helt klar over, at det var det, vi gjorde. Nu kan vi se tilbage på, at den første ungdom er ovre og at voksenlivet for alvor er begyndt.  Vi er begyndt at forstå, at livet ikke bare er evigt og at det måske er på tide at få et andet og nyt perspektiv på det hele.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.