Psykolog & psykoterapeut Kim Bonnesen

Psykologsamtaler med dig, der har stress

Det er forskelligt, hvad der stresser forskellige personer, ligesom det er forskelligt, hvordan vi hver især reagerer på stress. Men det gælder for os alle, at hvis vi over en kortere eller længere periode er udsat for større belastninger, end vi formår at håndtere, kan vi alle reagere med stress.

Almindelig små-stress, situationsbetinget stress eller kortere perioder med stress kender de fleste til og er som sådan en god ting, der gør, at vi yder vores bedste ift. de krav, der nu engang stilles til os. 

Det er dog af mange grunde vigtigt at tage mere kronisk stress alvorligt. Stress går ud over vores nærvær og opmærksomhed og kvaliteten af, hvad vi nu end er i gang med og viser sig både som mentale-, følelsesmæssige-, sociale- og fysiske symptomer.

Da både krop og sind er på overarbejde ved længerevarende stress kan det bla. medføre uarbejdsdygtighed, sygemelding, belastningsreaktioner, depressive symptomer, angst og risiko for fysiske sygdomme.

Samtaler om stress

Som psykolog taler jeg ofte med stressramte personer. Både personer, der er har stress af arbejdsmæssige og/eller private forhold og personer, der enten fortsat arbejder eller er sygemeldte. Det er på baggrund af den konkrete og aktuelle situation, at samtalerne tager sit afsæt.

I samtalerne vil vi typisk runde disse forhold:

  • stress-symptomer og stress-niveau (til det sidste se evt. link til stress-test nedenfor)
  • årsager til stress
  • forholdet mellem arbejde og livet i øvrigt (work-life balance)
  • handleplan ift. arbejdspladsen og/eller ift. andre belastende faktorer (f.eks. privat)
  • stresshåndtering (herunder især strategier til ro, nærvær, beroligelse af nervesystemet og egenomsorg og rådgivning ift. afhjælpning af konkrete stress-symptomer).
Når vi har stress, er vi ikke til stede i livet, med os selv og med andre. Stress kan derfor både være en livskrise, men ofte også en mulighed for at blive klogere på os selv.

En vigtig del af stresshåndteringsarbejdet er derfor ofte at se på, hvordan vi gerne vil have vores liv skal være og hvordan vi kan arbejde på at blive mere nærværende til stede i livet.

Udover at være uddannet psykolog og psykoterapeut har jeg en mindfulness-instruktør uddannelse fra Århus Universitet og dermed grundig viden om og kendskab til metoder til at få ro på nervesystemet (krop og sind).

Stress-test

Jeg kan anbefale dig at tage testen KEDS (Karolinska Exhaustian Disorder Scale), som du finder i en engelsk udgave her, hvor du kan score dig selv på skærmen og få resultatet med det samme.

Du kan downloade testen i en dansk papirudgave her.

Testen måler graden af udmattelse og dermed også af stress og kan med fordel tages af flere omgange over en periode.

I KEDS-testen skal du vurdere din egen tilstand indenfor de sidste to uger på 9 forskellige parametre.

I den engelske version tælles dine point automatisk sammen. I den danske papirudgave til download skal du selv tælle dine point sammen.

Hvis du får 19 point eller mere, er du i risikozonen for udmattelse/ stress.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.