Psykolog Kim Bonnesen

GÅENDE MEDITATION

“Walking meditation is walking just to enjoy walking” Thich Nhat Hanh

Hvorfor gående meditation?

Formålet med gående meditation er at komme til stede her og nu ved at være opmærksom på kroppen og kroppens bevægelser.

Det er en meget enkel meditation til at opnå ro og nærvær og komme i kontakt med, hvad der er lige nu. I kroppen og i sindet.

Vi bruger så at sige kroppen som et anker, på samme måde som vi f.eks. bruger åndedrættet som anker i sidende meditation og i de fleste opmærksomhedsøvelser.

I gående meditation øver vi os i en mere kropslig forankret opmærksomhed, der bringer krop, hjerte og bevidsthed mere sammen.

Hvordan gående meditation?

Gående meditation kan man udøve på mange måder og egentlig sætter kun fantasien grænser.

Vi kan f.eks. gå frem og tilbage på et mindre areal i 10-20 antal minutter og have kroppen og kroppens bevægelser i fokus. Du kan med fordel bruge en yoga-måtte hertil eller en anden defineret afstand.

Den grundlæggende instruktion i gående meditation er, at gå i en lige linje frem og tilbage i ca. 15-20 minutter. Start med at stå fast på underlaget og læg mærke til dine omgivelser, inden du retter opmærksomheden mod din krop, kroppens bevægelser, dine fødder og ben, armenes og hovedets position. Bevæg dig derefter i et roligt og langsomt tempo fremad. Når du når til slutningen af din gå-sti, da stop op et øjeblik, inden du vender dig rundt og går tilbage

Vær opmærksom på og eksperimenter med hastigheden, du går og hvordan du går, armenes placering og hvordan du ligesom holder din krop. Vær også opmærksom på, når din opmærksomhed smutter væk, anerkend det og giv det evt. en ‘overskrift’: tænker, føler, planlægger, sanser, mærker.

Blot gå, frem og tilbage, gerne langsomt og uden at have noget mål andet end være opmærksom på, hvad der sker lige nu.

Hvis muligt er det en rigtig god ide samtidig at have fokus på åndedrættet, mens du går.

Person går i en skov om efteråret

Variation

Hvis du er følelsesmæssigt oprevet eller for urolig til at sidde stille, kan du med fordel bruge en variant af gående meditation.

I den gængse instruktion til gående meditation er fokus på at gå langsomt mhp. at have opmærksomheden på vores gang, bevægelser og krop. Når opmærksomheden bevæger sig andre steder hen, er opgaven da at få den tilbage til kroppen, bevægelserne, det at gå.

En variation af dette er, at vi bruger den gående meditation til i stedet for at ‘lande’ følelsesmæssigt i os selv og tage den ‘indre temperatur’. Du bruger selve den gående meditation som et anker, når du retter fokus på:

  • hvordan har jeg det lige nu?
  • hvad sker der indeni mig?

At gå

Går på bro


“The miracle is to walk on earth”

– Thich Nhat Hanh

Jeg elsker selv at gå og bruger ofte det at gå til at være opmærksom på vejret, lyset, vinden, årstiden, mine bevægelser, min krop, mine skuldre, min gang, mennesker og omgivelser.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.