Psykolog & psykoterapeut Kim Bonnesen

AT VÆRE MED DET, DER ER GODT

Når vi bedre kan omfavne det, der er godt i livet, kan vi bedre være med det, der også er svært. Og når vi bedre kan være med det, der er svært i livet, kan vi også bedre være med det, der er godt i livet.

Når tingene går godt

De fleste mennesker er gode til at være med det, der er godt ………… sålænge det er ‘godt’, sådan som vi gerne selv vil have det. Vi vil gerne have et bestemt kursus og får det: “yes” eller penge tilbage i skat: “yes”. Det, som vi oplever som godt, er også tit noget, der skal være behageligt eller gøre, at vi slipper for noget ubehageligt.

Det er jo meget forståeligt, men det begrænser “godt” temmelig meget, gør det meget subjektivt og gør, at “godt” skal leve op til vores meget personlige og ofte snævre kriterier.

Dermed risikerer vi at gå glip af alt det, der faktisk ér godt. F.eks. at det er et mirakel, at vi lever, har et sted at bo og har mad på bordet. At vi har rent drikkevand. Har (muligheden af at have) noget at være engageret i. At vi har forældre/børn/venner. At vi stadigvæk kan se, føle, sanse, gå. At det regner, så vi rent faktisk får drikkevand og planterne får den vand, som de har brug. At vi kan trække vejret og dermed lige-her-og-nu med nogle få åndedræt kan skabe ro, få balance og forbindelse til os selv. At livet er mystiskt, spændende, forunderligt, givende og livsgivende. At vores forældre og deres forældre før dem og deres forældre før dem igen i århundreder alle har kæmpet en kamp for at få det bedste ud af livet.

At være med tingene, når de er gode

Der er så meget mere godt i livet, end vi almindeligvis går rundt og er opmærksomt på eller overhovedet anerkender. Når vi samtidig ved, at en mere grundlæggende følelse, af at livet er godt, gør os mere robuste overfor livets tilskikkelser, så er det måske nok værd at sætte pris på.

At være mere opmærksomt tilstede med de gode ting i livet gør det mere muligt at få et mere balanceret forhold til, hvad der er godt hhv. mindre godt og hvordan godt og mindre godt er dybt forbundne og gensidigt afhængige af hinanden. Det giver os ikke sjældent også et mere taknemmeligt og ydmygt forhold til livet, materielle goder, sundhed og sygdom og de udfordringer, som livet uanset præsenterer for os.

Mini meditation

Stop op.
Tag et par dybe vejrtrækninger.
Mærk efter, hvordan du har det lige nu.
Hvad du tænker, hvad du føler, hvordan din krop har det.
Vær opmærksom på, om der er noget i dit liv, som du er taknemmelig for.
Tag nu igen et par dybe vejrtrækninger og fortsæt med, hvad du var igang med.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.