Psykolog Kim Bonnesen

STOP ØVELSEN

STOP op og tag den indre temperatur.

At stoppe op og blive opmærksom

Denne øvelse er nem at lære og nem at bruge. Uanset hvor, du befinder dig, kan du bruge den. Faktisk er den uovertruffen, netop fordi du kan bruge den når-som-helst og hvor-som-helst. I mindfulness øver vi os i at være bevidst til stede, hvilket vi gør ved at opøve evnen til at være opmærksomme på, 1) hvad vi oplever og 2) igen og igen bringe opmærksomheden tilbage, når vi mister den. Vi øver os i at STOPpe op, blive opmærksom på, hvad der optager os lige nu og vende tilbage til det, som vi var i gang med. STOP øvelsen
  • er meget enkel og består grundlæggende i at stoppe op, tage et par dybe vejrtrækninger, rette opmærksomheden mod vores indre (tanker, følelser og krop)
  • er en grundlæggende øvelse i mindfulness, dvs. i at stoppe op og blive opmærksom på os selv. Jo oftere, vi gør det, jo mere naturligt vil det også blive for os lige at rette opmærksomheden indad
  • kan bruges til at få ro på i en stressende situation
  • eller hvis du er ved at blive overvældet af tanker eller følelser, f.eks. angst, bekymring eller afmagt
  • eller hvis du ønsker lige at tune indad og tage den indre temperatur.

S

T

O

P

Stop med det, du er igang med og sæt tingene til side for en lille stund.

 

Tag et par dybe vejrtrækninger. Hvis du ønsker at udvide dette, kan du i et minuts tid trække vejret på normal vis og følge din vejrtrækning der, hvor du bedst mærker den.

Øv dig i blot at være med dig selv.

Observer din oplevelse, som den er lige nu – inklusive tanker, følelser og kropslige fornemmelser.
Bemærk følelser, der er tilstede og hvordan de måske udtrykkes i kroppen. Læg da mærke til din krop. Står du op eller sidder ned? Hvordan er din holdning? Gør det ondt nogen steder?

Øv dig i at være vidne til dig selv.

Parat igen. Fortsæt med det, som du var igang med eller med noget, der kan støtte dig i øjeblikket. 
Tal med en ven, tag en kop te, rejs dig op og bevæg dig rundt.

Mao. fortsæt din dag, måske nu med lidt mere forankring i dig selv eller fortsæt eventuelt med nu bevidst at være venlig og omsorgsfuld overfor dig selv.

(c) tekstboksen  ovenfor (STOP) er frit formuleret med inspiration fra artiklen “Mindfulness: What’s the POINT?” fra www.mindful.org.

Stop-skilt

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.