I livet er det godt at kunne handle. Hvis vi skal ud at rejse, skal vi bestille togbilletter, punkterer cyklen skal den lappes, skal vi have efterset noget i lejligheden skal vi ringe til ejendomskontoret og skal vi bestå en eksamen skal vi forberede os. Du kan sikkert selv fortsætte.
Det er således en grundlæggende mestringsstrategi, at hvis vi har et problem, der skal løses eller et mål, der skal nås, kræver det ofte en god portion handling.
Det kræver også en del handlen, når vi har det svært. At melde sig syg, at kontakte lægen/ psykolog/ jobcenter/ arbejdsgiver, at melde sig ind i et fitness-center, at melde sig på et mindfulness-kursus, at få overblik over kalenderen og mange andre ting. Det at tage vare på os selv og passe på os selv, kræver således også en del handling.
Men handlen er faktisk ikke altid den bedste strategi, når vi har det svært eller gerne vil have det bedre. Og tit kan handlen medføre et forsøg på urealistisk problemløsning eller seen-bort-fra-vores-følelser, som det ellers er vigtigt at være i god kontakt med. Nogle gange er vores mestringsstrategi nærmest helt paradoksal: jo sværere, vi har det eller desto sværere situationen er, desto mere satser vi på en gammelkendt mestringsstrategi, nemlig at handle og jo mindre kontakt er vi så med os selv.
Når vi har det svært, kan vi også opleve, at vi faktisk ikke orker eller magter at handle mere. Vi har da ofte lyst til bare at hive stikket ud. Selv en mail, en telefonsamtale eller et møde eller at lave en kop varm te til os selv, kan da stresse os. Faktisk alt, der har med krav og forventninger til os om at gøre noget, kan da stresse os.