Psykologsamtaler med pårørende
Jeg har mange års erfaring indenfor pårørendeområdet. Jeg har både talt med mange pårørende, haft pårørendegrupper, været leder af en pårørenderådgivning, været leder af et sundhedsfremmeprojekt for seniorer og deres pårørende og undervist og superviseret psykologer i samtaler med og rådgivning af pårørende.
Jeg har erfaring med både pårørende til psykisk syge og sårbare borgere og til pårørende til en nærtstående ramt af en alvorligt invaliderende sygdom og med både forældre, voksne børn, søskende og partnere. Jeg taler også med pårørende til misbrugende, omsorgssvigtende eller alkoholiserede forældre. Endelig taler jeg med pårørende, der har mistet og som er i sorg.
Jeg taler ofte med pårørende om det at være pårørende, hvor det at være pårørende er hoved fokus. Men det sker lige så tit, at jeg taler med borgere om forskellige udfordringer i deres liv, hvor det at være pårørende er en del af det.
Mit fokus i samtaler
Pårørende befinder sig ofte i et dilemma, hvor de på den ene side ønsker at hjælpe, støtte og være der for den person, de er pårørende til og på den anden side kæmper med at passe på sig selv.
Mit fokus i samtaler med pårørende er først og fremmest, hvordan det er at være pårørende og ofte også, hvordan det i øvrigt hænger sammen med ens liv. Mao. et fokus på, hvordan man egentlig har det med og håndterer det særlige vilkår, der er i ens liv, at man er pårørende. Herudover hvordan man kan leve med, at en anden, som man er så tæt på, har det særlige vilkår at være særlig udfordret i livet.
Med baggrund i dette er det så muligt at tale om, hvordan man både kan være pårørende og samtidig passe på sig selv.
Jeg har skrevet lidt mere udførligt om self-compassion for pårørende her.