Psykolog Kim Bonnesen

Eksistentielle samtaler

Egentlig er det et paradoks og ikke helt korrekt, når jeg skriver, at jeg som noget særligt tilbyder eksistentielle samtaler.

Fordi, hvis vi på den ene side forstår eksistentielle samtaler, som samtaler, der handler om, hvad det vil sige at være dig og mig og om, hvordan vi lever og håndterer livet, da er dette noget, som er en del af alle mine samtaler.

På den anden side er det dog også korrekt, at nogle af mine samtaler mestendels er rådgivende samtaler, der som fokus har noget helt specifikt ift. en helt konkret problemstilling. Mange af disse samtaler vil man almindeligvis ikke specifikt kalde eksistentielle samtaler, uagtet de omhandler mange eksistentielle temaer.

Med dette in mente vil jeg skitsere, hvad jeg forstår ved eksistentielle temaer i en samtale.

““Hvilken dag er det i dag?” spurgte Peter Plys.
” Det er i dag,” svarede Grisling.
“Min yndlingsdag,” sagde Peter Plys.”

Eksistentielle temaer i en samtale

Det eksistentielle fokus i en samtale handler grundlæggende om, hvad det vil sige at være mig, at være dig og at være et menneske. Med fare for at lægge for stor vægt på det problemløsende, så handler det ofte både om, hvordan jeg skal være i og håndtere det liv, der nu engang er mit.

Dermed er fokus typisk på emner, som vi ofte vil beskrive som værende mere betydningsfulde, mere grundlæggende, mere meningsfulde, mere dybe og mere hvad der har med vores inderste væsen at gøre end, hvad en almindelig hverdagslig samtale almindeligvis handler om.

Alt sammen sat i citationstegn, da, hvad der er ‘dybt’ eller ‘meningsfuldt’ for en person, ikke nødvendigvis betyder det samme for en anden person. Ligesom nogle mennesker er mere i kontakt med “deres inderste”, end andre er.

Som eksempler på typiske eksistentielle emner kan jeg nævne:

  • mening
   f.eks. er det meningsfuldt for mig at leve det liv, jeg gør, på den måde, jeg lever det?
   eller er det meningsfuldt for mig at engagere mig i denne aktivitet, dette venskab, dette kæresteforhold, dette projekt?
   er der overhovedet en mening med livet? eller med mit liv? kan jeg selv give mit liv mening?
  •  valg
   f.eks. skal jeg vælge at blive eller gå? fortsætte eller stoppe? studere eller arbejde?
   eller gå den eller den vej ud fra de muligheder og begrænsninger, der er i mit liv lige nu?
  • identitet
   f.eks. hvad vil jeg bruge den tid, der nu engang er givet mig, til?
   hvad er vigtigt for mig? hvad er betydningsfuldt for mig?
   hvordan passer jeg på mig selv og andre?
   hvad vil det overhovedet sige at være mig?
  • livsforandrende og livsændrende forhold
   f.eks. sorg og tab, sygdom og død, livets omskifteligheder, livsovergange og livskriser
  • livsmestring og livshåndtering
   f.eks. hvordan forholder jeg mig til, at dette er sket eller ikke sket i mit liv? hvordan finder jeg vej? hvad kan jeg bruge som kompas undervejs?

Eksistentielle emner er ofte de, der efterlader os rådvilde, forvirrede, eftertænksomme og er de, der er svære for mange at tale om.

Men det er også de samme eksistentielle spørgsmål og svar, der giver mening, energi, retning og motivation til at være den, vi er og leve det liv, vi lever på en mere autentisk og meningsfuld måde.

Eksistentielle samtaler

Som skrevet ovenfor, så indgår der mange eksistentielle emner i næsten alle mine samtaler.

Og nogle gange sker det, at jeg kontaktes for en decideret eksistentiel samtale. Baggrunden herfor kan være meget forskellig, men handler ofte om at forstå og mestre noget mere grundlæggende og betydningsfuldt i ens liv.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.