Psykolog Kim Bonnesen

Hvad er livet egentlig for noget?

Enhver der står og kigger op på himlen, om det nu er på en skyfri himmel, på forskellige skyformationer eller på stjernerne på aftenhimmelen, må undre sig over, hvor stort og ufatteligt universitet er (‘uendeligt’, ‘udvider sig konstant’, ‘andre galakser’, ‘lyset fra stjerner, der gik ud fra mange tusinde år siden’, ‘lysår fra her’) – og hvor små vi mennesker er i sammenligning.

Det fører ikke sjældent betragtninger over livet med sig, ofte også vores egen placering i livet og hvad meningen med livet egentlig er?

Hvad livet angår, så har det sine egne lovmæssigheder, der først og fremmest viser sig i årstidernes skiften, i al tings forandring og i genskabelse af balance. Set fra livets synspunkt er alt sammen en del af det samme store univers og kommer og går i en mosaik af forudbestemthed, kaos, tilfældigheder og naturligheder.

Livet som sådan bekymrer sig ikke om livet, om i går eller i morgen, om hvad meningen med livet er eller om dette eller noget andet er bedre eller ej. Livet har ikke nogen mening eller faste holdepunkter.

Grundlæggende er livet for os mennesker et mysterium, som vi aldrig helt vil kunne forstå. Vi kan skrive kloge bøger, artikler og phd-afhandlinger om livet, but in the end siger det mere om menneskets behov og trang til at forstå og begrebsliggøre, end det siger om livet.

Set fra livets synspunkt er livet………blot livet.

Når vi som mennesker vil forstå livet, gør vi det bedst ved at opleve og erfare det. Forståelsen af livet går så at sige gennem vores egen oplevelse og erfaring af det, ikke mindst af vores egen oplevelse af os selv og af at være i live.

Det kan gøre det svært at begrebsliggøre eller blive klog på livet, da livet som sådan – og det at eksistere og være til – på mange måder unddrager sig sproget. Derfor kan f.eks. musik og digte ofte ramme livet mere præcist, end en klog bog om livet kan det.

That said, så er der i øvrigt meget visdom at hente i alle de forskellige beskrivelser af, hvad det et (menneske)liv er, der findes på ord.

En anden væsentlig måde at “forstå” livet på er ved at være i naturen. Det er nok ikke helt tilfældigt, at mange psykologer – mig selv inklusive – har naturbilleder på deres website. Naturen, hvor menneskeskabt den som regel end er, er en måde at relatere sig direkte til livet på.

At være mig eller dig – at være et menneske – er at være en del af Livet. Livet udtrykker sig på mange måder og tager form på mange måder og en af dem er som dig eller mig. Du og jeg er et konkret udtryk for livet. Set fra vores eget individuelle subjektive ståsted er vi måske nok den vigtigste brik, men vi er dog også blot en del af livets uendelige mosaik og af trillioner af andre livsbrikker.

De samme lovmæssigheder, der gælder livet, gælder også os. Vi er hverken underlagt dem eller hævet over dem, men en del af dem. Fuldstændig på samme måde, som alt andet levende i universet er.

“A description of the way the entire universe works. It’s the beauty and majesty of birth and death. The joy of suffering and the pain of happiness. The final reality of all that is.”
Kommentar til videoen på YouTube af @SplendidFellow.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.