Psykolog & psykoterapeut Kim Bonnesen

AT SKRIVE JOURNAL

At sætte følelser, tanker, kropsfornemmelser og oplevelser på ord kan være en god støtte på ens udviklingsrejse.

At skrive

For mange mennesker kan det være en stor hjælp at sætte tanker, følelser, oplevelser og erfaringer på ord.

Enten i form af det talte ord, som når man taler med nogen og på den måde kan hjælpes til at få sat ord på og måske der for første gang blive klar over, hvordan man har det følelsesmæssigt med noget. Hvad der netop var så vigtig ved dén oplevelse. Hvilke tanker og følelser, der hele tiden står i kø og ‘stjæler’ vores opmærksomhed.

Eller ved at skrive ned i en dagbog, en journal eller logbog af en art. 

At føre en journal vil sige at reflektere over noget og skrive forskellige ting ned i en notesbog eller på pc’en. Det er noget, som vi kan gøre mange forskellige steder og på alle mulige tidspunkter. 

Din journal kan være et alsidigt værktøj, der “er bedre end den bedste schweiziske army kniv”, som der er en, der skriver på nettet 🙂

Tanker, følelser, oplevelser og erfaringer

Først og fremmest er det at skrive i en journal en god måde at få det, som vi har på hjerte, mere ud i det åbne.

En ting er at have noget indeni os selv, noget andet er at få det på papir. På papiret (eller pc’en) bliver det mere synligt og tydeligt.

At få noget ned på ord er ofte en let flydende opgave, hvor ‘alt det’ vi ligesom har indeni os står i kø for at komme på ord. Jo mindre vi censurerer eller analyserer dét, som vi har inden i os, når vi sætter det på ord, jo lettere går det ofte.

Andre gange er det noget sværere. Hvordan beskriver man med ord netop denne sindsstemning, som vi lige nu er i? En ny, og dog gammelkendt følelse af af noget øhhh nyt, og dog, ikke helt, har været undervejs i et stykke tid, men først nu……..? Eller denne udefinerbare følelse af ked-af-det-hed over….blandet sammen med en glæde over…?

Kompas på livets vej

En logbog kan være et godt sted at reflektere over dine værdier, prioriteter og intentioner. 

Måske kan du gøre det til en vane at gøre det på bestemte tidspunkter, f.eks. en cafetur med dig selv engang imellem, eller hveranden søndag formiddag eller når behovet og muligheden opstår.

Efterhånden vil du få mere klarhed over dine værdier, intentioner og prioriteringer og det er da vigtigt, når du skriver videre i logbogen, at du også engang imellem vender tilbage til det, du allerede har skrevet. Og måske tilføjer eller omformulerer noget.

At reflektere og konkretisere over dine værdier, prioriteter og intentioner hjælper dig med at få perspektiveret tingene og med at få fokus på, hvad der betyder mest. Vi har kun den tid, der er os givet lige nu – og vi har kun den tid med vores nære, der er givet os lige nu – så det er en god ide at reflektere over, hvordan du vil bruge den.

"....and action"

En ting er at reflektere over, hvad der er vigtigt for dig (værdier, prioriteringer og intentioner) – en anden ting er, hvordan du vil føre disse ting ud i livet.

Hvordan skal dine værdier vise sig i livet?

Hvad kan du gøre her og nu for at få dine prioriteringer ført ud i livet?

Hvordan kan dine intentioner vise sig i handling?

Taknemmelighed

Taknemmelighed er en god buffer ift. de mere vanskelige ting i vores liv. At rette fokus mod, hvad vi har at være taknemmelige for, giver os en god balance mellem livets glæder og sorger.

Selve det at skrive ned, hvad vi har at være taknemmelige for, kan være et wake up call. Vi hár nemlig meget at være taknemmelige for, både små og store ting. Det er noget, som vi kan gøre som en engangs-øvelse, gøre det regelmæssigt eller måske 1/2 årligt. Måske noget, som vi kan huske at vende tilbage til engang imellem – ligesom når vi vender tilbage til vores værdier, prioriteringer og intentioner – og bruge som reminder om, at ikke ált er svært. 

Inden du sætter dig ned og skriver, kan du starte med at sidde stille et sted og reflektere over, hvad der gør dig taknemmelig. Sæt gerne noget musik på, der sætter dig i den rette stemning. Eller skab på anden vis den rette stemning med te i sofaen eller på anden vis. Jeg har selv en Buddha-figur med et fyrfadslys, som jeg kan tænde, der er en god reminder for mig.

At blive mere opmærksomme på, hvad vi er taknemmelige for, kan give os en støttende oplevelse af fylde, tyngde eller sågar lethed. En følelse af at der ér væsentlige ting i livet til at balancere det svære i livet. Og til i øvrigt at reminde os om at tage vare på de ting i livet, som vi rent faktisk værdsætter. Det svære forsvinder ikke, men står ikke alene.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap