PÅRØRENDE RESSOURCEKIT:

TAG ILTMASKEN PÅ FØRST

“Tag iltmasken på først, inden du giver den til dit barn”, er en vending, du sikkert har hørt.

At tage iltmasken på først som pårørende vil sige, at sørge for energi til dig selv – at få ladet op  – at tage vare på dine tanker, følelser og din krop – at være tilstede i nuet – at arbejde med balance og accept . Det er at lytte til dig selv og dine egne behov for derigennem at få mere overskud til at tage dig af andre.

I en vis forstand er hele websitet her tænkt som en støtte til dig som pårørende, sådan at du kan tage iltmasken på. Men ok, hvad helt konkret skal du være opmærksom på?

Hvad kan du selv gøre?

Det er forskelligt fra person til person, hvad der virker bedst, men måske kan disse bullits være en støtte:

 • Egenomsorg

  Egenomsorg handler om at finde aktiviteter og oplevelser, der stiller dit pårørende-livsvilkår på pause og øger velvære og livskvalitet. Det kan være alt fra at begynde at hive stikket ud hver dag og sætte dig ned i 5 minutter med en kop kaffe eller te eller til at gå en tur, lave aftensmad, læse en bog, rydde op og andre tilsvarende ting, der giver glæde og mening.
 • Opmærksomhed på tanker, følelser og krop

  Det kan være en god ting at vænne sig til at checke efter, hvordan du har det. Som pårørende er du i en særlig livssituation, der kræver noget ekstraordinært af dig. Hvad kendetegner dit livsvilkår? Hvad kræver det af dig? Hvordan påvirker det dig?

  Hvordan har du det?
  At lytte til dig selv hjælper dig til at finde en eller anden form for balance imellem det, som dit pårørendevilkår kræver af dig og omsorg for dig selv.

  F.eks. kan det i perioder være nødvendigt at have telefonen tændt også om natten eller det kan være, at du vælger at have den tændt, fordi det gør dig mere tryg. Men der kan også være perioder, hvor din nærtstående ringer om natten og hvor det kan være en god grund at stille den på lydløs. Eller din nærtstående ønsker din hjælp til noget og du vil sådan set også gerne hjælpe, men har du nu også overskuddet dertil?
 • Social støtte


  At tale med andre om, hvordan vi har det, kan være en stor hjælp. Dels får vi i bedste fald forståelse og empati fra andre, dels opdager vi nogle gange, at andre slås med noget lignende. Når vi taler med andre, kan det også hjælpe os til at få sat ord på overfor os selv, hvordan vi har det, nemlig ved at det ‘indeni’ kommer ‘ud’ og nogen gange da først for alvor bliver ‘virkeligt’.

 • Mental balance


  Forskellige øvelser og aktiviteter, der kan hjælpe dig med at blive mere bevidst nærværende, er guld værd. En god måde at starte på er yoga. En for nogle forholdsvis let måde at starte på er en 5-minutters guidet meditation fra en app.

 • Energi-tilførsel 

  Du er ikke kun pårørende, men også så meget andet og hvad i dit liv kan bringe dig god energi, glæde og mening.

Du er ikke alene

Husk også på, at det at passe på os selv er et fælles menneskeligt anliggende. Ikke mindst under corona/ covid-19 er det for alle et livsvilkår, at vi passer på os selv og dermed hinanden, men også at mange har ekstraordinært svært herved.

"Never give from the depths of your well, but from your overfliw" citat på papir
Giv aldrig fra dybden af din brønd,

men fra det der flyder over.

– Rumi

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap