MINDFULNESS

Mindfulness handler grundlæggende om at være opmærksom på, hvordan vi har det lige nu og på, hvad der sker omkring os. Med øget opmærksomhed kommer også et øget nærvær med os selv, andre og livet.

Mindfulness er således også at komme tilstede lige her og nu med os selv og verden, sådan som vi og den nu engang er. I stedet for at forholde os til os selv, andre og verden, som vi tror den er eller gerne vil have det eller ikke ønsker, at det skal være.

“The practice of mindfulness means to be aware of everything you do in your daily life – to live more deeply every moment that is given you to live, so you won’t waste your time and waste your life” – Thich Nhat Hanh

Dette nærvær er både noget, vi er og noget, som vi kan øve os i . Mindfulness beskrives således ofte både som en måde at være på og som en værktøjskasse.

Mindfulness handler grundlæggende om at finde hjem til os selv og om at blive den, vi nu engang er. På den måde er mindfulness også en meget eksistentiel tilgang.

At være nærværende

At være nærværende er jo noget, vi alle er og såmænd også gør aktivt brug af i løbet af dagen. Forestil dig f.eks. at gå over en trafikeret gade uden at være nærværende, nej, vel?! Men det sker dog også, at vi ikke altid er så nærværende igen og i en vis forstand går “sovende eller drømmende rundt” uden for alvor at være tilstede med det, vi foretager os. Vi er ligesom ‘fortabte’ i, hvad vi kan lide eller ikke lide, vil have eller ikke vil have, befinder os langt væk i fortiden eller fremtiden, i tanker/ følelser/ erindringer/ andet og ser derfor ofte verden med stærkt subjektivt farvede briller. I stedet for mere klart at se og være tilstede med os selv og verden, sådan som tingene nu engang er.

Mindfulness er forskellige måder at anskue opmærksomhed og nærvær på, sådan at vi kan blive mere tilstede med livet, mens vi er i det. Vi er nemlig kun i live lige her-og-nu. Eller som Jon Kabat-Zinn siger det, så er det vigtigt at praktisere mindfulness, som om vores liv afhænger af det – det gør det nemlig. 

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap