Psykolog Kim Bonnesen

To sange om livet

Hermed en introduktion til to af mine absolutte favoritsange om livet. Den første handler om, at livet er ups and downs. Den anden handler om livet, som et spil, men også om at være ærlig overfor sig selv og gøre det, der er vigtigt for en selv.

CCR's "Have you ever seen the rain"

“Have you ever seen the rain – Comin down on a sunny day?”

– CCR: Have you ever seen the Rain

Har du nogensinde været ked af det og grædt og dine tårer trillede ned af dine kinder? Have you ever seen the Rain?

Creedence Clearwater Revivals sang “Have you ever seen the Rain” har altid været en af mine favoritter, men først da jeg 27.12.2007 hørte den spillet i det sidste afsnit af den på det tidspunkt længst gående science fiction serie nogensinde på TV, nemlig Star Gate, afsnit 216 med titlen “Unending”, satte jeg mig for at få hold på teksten. Hvorfor? Fordi som en anden skriver et sted på nettet: når jeg hører den sang, bliver jeg altid så ked af det, men samtidig også så glad.

Hvis vi ser bort fra, hvad John Fogerty selv har sagt om teksten, at den handler om opløsningen af CCR, så kunne den jo også handle om:

  • at der altid er stilhed før storm
  • at det altid har været sådan og vil blive ved med at være sådan
  • at der kommer regn før sol; sol før regn
  • at gode tider skifter med dårlige tider – omvendt
  • at vi går gennem cyklusser, hvor vi i perioder er kede af det og triste og i andre perioder er ovenpå
  • indtil det starter om igen
  • en konstant undren over livet og al tings cyklus

Har du nogensinde oplevet gode dage, selvom det regnede? Oplevet stilhed, før storm bagefter? Oplevet varme på en kold dag?

Stings "Shape of my heart" (song-meaning)

“He deals the cards as a meditation

And those he plays never suspect

He doesn’t play for the money he wins

He doesn’t play for the respect

He deals the cards to find the answer

The sacred geometry of chance

The hidden law of probable outcome

The numbers lead a dance”

– Sting: Shape of my heart

Stings sang “Shape of my heart” er en fantastisk enkel, melodiøs sang, der på samme tid er mangetydig, kan være svær at forstå rent tekstmæssigt og alligevel er nærmest intuitiv enkel at begribe (på mange måder ligesom ovennævnte sang, forøvrigt).

Jeg vil forsøge mig med det sidste: den enkle tilgang. “Shape of my heart” handler om livet, om livet som et spil og om de spil, vi spiller.

I livet har vi alle forskellige kort på hånden og vi er alle mere eller mindre gode til at spille vores kort livet igennem.

Vi er både afhængige af hvilke kort, vi har på hånden og hvilke kort, og dermed muligheder, der bliver givet i næste runde – på denne måde er livet både forudsigeligt og uforudsigeligt, om end indsigt i spillets drivkræfter kan gøre netop dette spil lettere for nogen og sværere for andre.

Det har også stor betydning, hvordan vi selv og andre spiller kortene. Det er forskelligt, om vi spiller sikkert eller tager chancer, og i så fald hvilke chancer, hvornår og hvordan.

Sikkert er det, at ikke alle viser, hvilke kort de har på hånden. Nogen kommer til at skjule sig så meget bag kortene, at det får konsekvenser for deres evne til at spille et engageret spil – til at vise følelser og have relationer til andre, både i spillet og i livet.

Sangen spilles under slutteksterne til den rigtig gode film Leon. Det var sådan, det startede for mig: jeg lagde mærke til sangen til sidst og gik derefter på jagt efter den. Men det er en anden historie. Det er filmen også, som på mange måder er en meget eksistentiel film, også selvom den handler om en lejemorder.

Og kortdealeren i sangen? Tjaehh, andre kan ikke se det på ham, men han har en reflekterende-meditativ indstilling til livet, han kender sine muligheder og begrænsninger og deltager i livet for at finde svar, ikke for at vinde eller få respekt. Han søger svar på livet, livets tilfældigheder og på, hvad fremtiden vil bringe.

Han viser et bestemt billede af sig selv, det samme billede i alle sammenhænge, men viser ikke hele sig selv, holder altid noget tilbage. Han siger ikke nødvendigvis, hvad andre ønsker at høre, da forstillelse ikke er ham. Han gør blot det, som han finder meningsfuldt og er på en mere stille måde ærligt omkring det. Både i livet, men også i kærlighed, som han er noget sky overfor.

Eksistentiel sparring

Hvis du ønsker sparring på dit liv, er du velkommen til at kontakte mig her for en personlig samtale. Jeg har arbejdet med eksistentielle problemstillinger i mange år og tilbyder både enkeltstående samtaler, videokonsultation, mindre- og længerevarende forløb.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap