Hjem / Eksistentiel psykologi / Livets eksistentielle grundvilkår
Foto: Alabacshar gletsjer, Rocky Mountains, Canada
Livets eksistentielle grundvilkår
Livets grundvilkår gælder for alle mennesker: seende og blinde, hørende og døve, mænd og kvinder, smilende og grædende, afrikanere og europæere, kristne, buddhister og muslimer, englændere og berlinere, svigermødre og onkler, børn og gamle, ældre og unge, spædbørn og seniorer, alvorlige, sørgmodige og glade.
Livets grundvilkår er forhold, som for nogen af os er der hele tiden (i vores bevidsthed og opmærksomhed, i dagligdagen og i smerten) – skiftende mellem at være forgrund og baggrund, hverdagsniveau og eksistensniveau – der minder os om livets og dermed vor egen eksistens skrøbelighed. Sandsynligvis, fordi vi har mødt ‘fragiliteten’ og fordi mødet var så kraftfuldt, at vi ikke umiddelbart kan ryste det af os. Vi er – forhåbentlig – på benene igen, men husker kun alt for godt faldet, rystelserne og vejen tilbage. Og ved, at et fald kan være snublende let og nært.
Livets eksistentielle grundvilkår er de vilkår, som vi må forholde os til i livet, uanset hvem vi er og hvor vi befinder os på kloden. Det er livsvilkår, der gælder for alle mennesker, og som grundlæggende former vores liv. De ligger så at sige til grund for vores væren i verden og er givet i og med vores egen eksistens.
Livets eksistentielle grundvilkår er vi nødt til at forholde os til og i bedste fald acceptere og forsone os med. Gør vi det, kan vi leve et troværdigt liv i overensstemmelse med de forudsætninger, muligheder og begrænsninger, der nu engang er os givet af Livet og af vor egen eksistens.
Irvin Yaloms fire grundvilkår
Livet selv indeholder i flg. Irvin D. Yalom disse grundvilkår:
- at vi uundgåeligt skal dø
- at vi i afgørende stunder er alene
- at livet er meningsløst
- at vi har frihed til at vælge
Disse grundvilkår skal ses som par:
at vi skal dø, betyder også at vi skal leve
at vi er alene, betyder også at vi er sammen med andre
at livet a priori er uden mening, betyder også at vi (selv) må give det mening
at vi har frihed, betyder også at vi har forpligtelser og er begrænset i vores livsudfoldelse.
Du kan se mere om og af mesteren selv på hans face book side her.
Det enkelte menneskes valg
Hvad der adskiller os mennesker fra hinanden, er både de specifikke grundvilkår, der gælder for den enkelte, men lige så meget, hvordan vi enkeltvis håndterer disse individuelle vilkår.
To mennesker, der er placeret i den samme situation eller deler den samme skæbne, vil ofte både handle, tænke og føle meget ens, da begge jo er mennesker og reagerer menneskeligt, men samtidig også ofte vidt forskelligt, da begge er særegne personer, der vælger forskelligt. De fleste reagerer forholdsvis ens på at skulle flytte hjemmefra, skifte job, gå på pension, blive forelsket eller skilt and you name it. Ok, måske er der 3-4 grundlæggende ‘skemaer’, som vi handler efter alt efter køn, alder, tidligere erfaringer, mv., men det er så typisk også dét.
Sammen med de individuelle grundvilkår skal vi også forholde os til de kollektive grundvilkår, der er med til at forme vores skæbne. Grundvilkår, der har noget at gøre med historie, kultur, samfundsforhold, økonomi, mv. En litterær beskrivelse af dette ses i Albert Camus’ Pesten, der netop handler om, hvad mennesker gør i en situation, hvor det individuelle må træde til side til fordel for de kollektive vilkår, der rammer alle, både ens, men også forskelligt. Ligesom vi alle i foråret 2020 var vidne til, hvordan corona/ covid-19 blev til et kollektivt grundvilkår, som hele verden måtte forholde sig til og som vi stadigvæk må forholde os til.
Irvin Yalom
Hvis du ønsker sparring på dit liv, er du velkommen til at kontakte mig her for en personlig samtale. Jeg har arbejdet med eksistentielle problemstillinger i mange år og tilbyder både enkeltstående samtaler, videokonsultation, mindre- og længerevarende forløb.
Psykolog Kim Bonnesen
Erfaren, autoriseret psykolog og psykoterapeut tilbyder samtaler/ psykoterapi/ rådgivning/ lifecoaching med lokale på Diakonissestiftelsen, midt på Frederiksberg, blot et stenkast fra København.
Min praksis har et solidt fundament i mine 30+ års erfaring som psykolog.
Mit faglige ståsted er evidensbaseret og grunder sig på metoder, værktøjer, viden og erfaring, der er afprøvet i praksis, er effektive og har dokumenteret effekt.
Kontakt
Diakonissestiftelsen
Peter Bangs Vej 7A, Psykologgangen, 4. etage,
lokale 28, 2000 Frederiksberg
Email: psykolog@kimbonnesen.dk
Telefon: 50 99 29 50