Psykolog Kim Bonnesen

Psykologsamtaler om at være midt i livet

Et voksenliv strækker sig over mange år og der er mange ting at se til undervejs i denne periode af livet, hvor vi for alvor formes som en voksen person. Det er helt naturligt i denne livsfase at opleve både op- og nedture og forskellige udfordringer og det er helt normalt, at man i løbet af ens voksne liv kan blive ramt af kriser og eksistentielle udfordringer. Vi møder også livets grundvilkår, f.eks. at alting forandrer sig og at ingenting varer ved. Hvis vi ikke har oplevet det tæt på før, kan det også ske nu, at vi erfarer, at sygdom og død også er en del af livet.

Disse livskriser og livsudfordringer kan være nok så udfordrende, men gennem dem har vi også en unik mulighed for at lære os selv og livets dynamik bedre at kende. 

Voksenlivets udfordringer

Sådan ca. i perioden fra 30-35 år og til begyndelsen af seniorlivets start er der såmænd nok at tage fat på og hvis man ikke før har mødt livets mere alvorligere sider, så er det som regel nu, at de indfinder sig.

De viser sig selvfølgelig meget forskelligt fra person til person og det vil fylde et helt A4-ark at kategorisere alle de udfordringer, som denne fase af livet ofte fører med sig.

Mange udfordringer er knyttet til uddannelse, arbejde, par og familieliv, enten fordi man har det eller pga. fraværet heraf.

Nogle udfordringer er sundhedsrelaterede og eksistentielle og er knyttet til mentalt, psykisk og fysisk helbred. Enten hos en selv eller hos nogle, der står os nær. Nogle af dem handler om køn, identitet og meningen med livet.

Midtvejs(livs)krise

Mange voksne, der står midt i livet,  er stressede og familieliv, arbejdsliv, det sociale- og personlige liv lægger beslag på alle ens kræfter. Man gør alt for at følge med, være på og være som de andre, samtidig med at man vist nok også skal være sig selv. Og det har man så efterhånden måske gjort i en del år.

Andre voksne er ikke en del af det ’pulserende liv’ og oplever sig ’sat udenfor’, slås måske med mentale og psykologiske udfordringer, autoimmune sygdomme eller andet. Det kan også føre meget livs-stress med sig.

Mange voksne får en midtvejskrise knyttet til, at halvdelen af ens liv er gået og hvad så nu?! Nogle oplever, at de umiddelbart har ‘alt’, men oplever sig alligevel tynget af følelser og tanker. Nogle oplever, at livet blev en stor mundfuld, oplever sig måske udbrændte og fortabte ift., hvordan de nu skal gribe det hele an.

Det vigtigste spørgsmål i livet

På et eller andet tidspunkt er vi nødt til at stille os selv spørgsmålet:

“Hvad vil jeg egentlig med mit liv?”

Når vi når midt i livet, har vi forsøgt at svare på spørgsmålet, så godt vi nu kunne og nogen gange uden at være helt klar over, at det var det, vi gjorde. Nu kan vi se tilbage på, at den første ungdom er ovre og at voksenlivet for alvor er begyndt.  Vi er begyndt at forstå, at livet ikke bare er evigt og at lykken ikke altid er at få en ny kæreste, ny bil, nyt projekt eller nyt job. Men hvad så?!

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap