Psykolog Kim Bonnesen

Psykologsamtaler med seniorer og ældre

Seniorer og ældre står i en fase i livet, der er kendetegnet ved sine helt egne udfordringer i tilværelsen. Der er heldigvis ofte meget hjælp at hente, f.eks. i fagforening, pensionskasse, hos kommunen, Ældre Sagen, familie, venner og netværk.

Processen starter allerede, mens vi stadigvæk er på arbejdsmarkedet og fortsætter, når vi bliver pensionister og for alvor skal finde nye måder at være i livet på.

Som seniorer og som ældre står vi overfor store omvæltninger og overfor, hvordan vi kan få det bedste ud af tilværelsen og leve det liv, vi ønsker, bedst muligt.

Der er som regel nok at tage fat på, både hvad angår økonomi, bolig, netværk, familie, sundhed og mentalt helbred. Om noget er det ofte både praktiske og store eksistentielle problematikker og udfordringer, som vi står overfor.

I denne proces kan vi ofte have gavn af at tale med en neutral fagperson, f.eks. en psykolog, der ved noget om, hvad der netop kendetegner denne fase af livet.

Problemstillinger knyttet til det at være senior og ældre

Det er en stor livsfase med mange omvæltninger, som vi taler om, når vi taler om senior- og ældrelivet. Der er meget stor forskel på at blive senior og stadigvæk måske være i 50’erne og på arbejdsmarkedet – til at komme i 60’erne og begynde at forberede sig på kommende livsændringer – og til som pensionist at ændre sit arbejds- og privatliv radikalt – og til for alvor at blive ældre.

Nogle af de problemstillinger, som jeg arbejder med, er:

  • senior og stadigvæk i arbejde
  • overgang fra arbejdsliv (læs f.eks. Sundhedsstyrelsens “10 gode råd om overgangen til seniorlivet“)
  • eksistentielle problemstillinger
  • sundhed og sygdom
  • ensomhed og depression
  • senior og pårørende
  • at blive ældre.

Et godt liv som senior og som ældre

Når alt kommer til alt står seniorer og ældre overfor nøjagtig den samme udfordring, som alle andre også gør, nemlig, hvordan får vi et så godt liv som muligt med de muligheder og begrænsninger, der er netop i vores liv.

Derfor er det også vigtigt at pointere, at selvom der er helt særlige karakteristika ved den 3. alder, så er der stor forskel på, hvordan hver enkelt forstår og håndterer vores livsopgaver her og nu. Hvilket bla. handler meget om, hvordan vores netværk, økonomi, pension, bolig, familie, helbred, livsforståelse og personlighed er.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Copy link
Powered by Social Snap