Kriser er en del af livet og er typisk knyttet til begivenheder, som mange oplever (f.eks. at miste job, skilsmisse/ kærestebrud, at få konstateret en sygdom, at opleve sorg) og til overgange i vores liv (f.eks. at flytte hjemmefra, stifte familie, gå på pension). Livskriser ryster os ofte en hel del og er ofte forbundet med, at mange spørgsmål melder sig, herunder nogle gange også livets mere eksistentielle spørgsmål.
I en livskrise oplever vi os ofte sårbare, kan have mange forvirrende og svære tanker og følelser og føle, at vi nærmest fra den ene dag til den anden – eller over længere tid – har mistet os selv og verden, som vi ellers kendte den før krisen. Det opleves tit som om, at verden pludselig er blevet et langt mindre trygt sted at være i.
Ligesom alt andet i livet tackler vi hver især livskriser forskelligt. Hvad der er en livskrise for en person, kan være en udfordring for en anden, en mulighed for en tredje og noget glædeligt for en fjerde. Der er selvfølgelig også stor forskel på, hvilken slags krise, vi taler om og hvilke erfaringer og oplevelser, man i forvejen har med livsomrystende og livsudfordrende hændelser.